Etsi
  • Lauri Koistinen

10 faktaa selkäkivuista jotka jokaisen tulisi tietää

Selkäkipuun liittyy monia sitkeitä uskomuksia, joista osa saattaa olla jopa jossain määrin haitallisia esim. paranemisennusteen suhteen. 


Peter O'Sullivan on australialainen fysioterapian professori, joka on tunnettu erityisesti selkäkipuun liittyvästä tutkimustyöstään. Tuoreessa julkaisussa (löydettävissä täältä: https://bjsm.bmj.com/content/early/2019/12/31/bjsports-2019-101611) O'Sullivan ryhmineen käsittelee selkäkipuun liittyviä uskomuksia sekä antaa nykytutkimukseen perustuvaa tietoa selkäkivusta.


Alla on 10 faktaa selkäkivusta, jotka jokaisen tulisi tietää:


1. Pitkään kestänyt selkäkipu voi huolestuttaa voimakkaastikin, mutta vain harvoin kyse on mistään vakavasta.


2. Selkäkipu ei johdu ikääntymisestä. Vaikka laajasti näin uskotaan, tutkimustieto ei tue tätä ja näyttöön perustuva hoito voi auttaa kaiken ikäisiä. 


3. Pitkään jatkunut selkäkipu on harvoin yhteydessä vakavaan kudosvaurioon. 


4. Kuvantamistutkimuksilla löydetään vain harvoin syy selkäkivuille. Kuvantamislausunnoissa käytetään paljon ikävän kuuloisia käsitteitä, kuten välilevyn pullistuma, kuluma tai nivelrikko. Nämä löydökset ovat kuitenkin hyvin tavallisia myös kivuttomilla, eivätkä ennusta kivun tai toimintakyvyn haittaa. Myös oireettomilta löydetään kuvantamisella pullistumia, kulumaa yms. 


5. Kipu liikkuessa ei automaattisesti tarkoita sitä että vaurioitat itseäsi, vaan yleensä sitä että selkäranka ja selän lihakset ovat herkistyneet kosketukselle ja liikkeelle. Harjoittelu ja liikunta ovat usein parhaimpia keinoja hoitaa selkäkipuja. 


6. Selkäkipu ei johdu huonosta ryhdistä. Vaihtelevat asennot ovat turvallisia selälle, ja juurikin vaihtelu on tärkeää, sillä mikään asento ei ole keholle hyväksi liian pitkään jatkuessaan. 


7. Selkäkipu ei johdu heikoista syvistä vatsalihaksista. Päinvastoin moni selkäkipuinen jännittää lihaksia jatkuvasti ja tämä voi pitkittää oireilua. Lihasvoima on tärkeää, mutta myös selän ja vatsan lihasten rentouttamisen opettelu voi olla hyödyllistä. 


8. Selkä ei kulu arjen kuormituksesta tai kumartelusta. Aloittamalla vähitellen ja harjoitellen nousujohteisesti ja säännöllisesti voi selän kaikki liikesuuntia vahvistaa. 


9. Kivun pahenemisvaiheet eivät tarkoita automaattisesti uutta vauriota. Kipua provosoi esim. stressi, huono uni, jännitys, huolet, inaktiivisuus tai fyysinen tekeminen mihin keho ei ole tottunut. Oireiden ns. aaltoilu on normaalia, myös oireiden kovemmassa vaiheessa pyri pysymään rauhallisena, rentona ja liikkeessä. 


10. Injektiot, leikkaukset ja vahvat lääkkeet eivät yleensä ole kovin tehokkaita hoitomuotoja pitkällä tähtäimellä. Tärkeintä on löytää sinulle sopivia keinoja kivun hallintaan. 

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Liukastumiset lumisilla ja jäisillä teillä ovat jälleen ajankohtainen aihe, erityisesti varttuneemmalle väestölle. Liukastumisten ehkäisyssä saatetaan ensisijaisesti ajatella tasapainon tärkeyttä. Mut