Etsi
  • Lauri Koistinen

Asiakkaan kysymys: Onko naprapaatin hoidon suhteen jotain rajoituksia, jos on raskaana ja kärsii nisPregnancy-Low-Back-Pain-shutterstock_81577117.jpg

Niska/hartiaseudun vaivat ("jumit, väsyminen" ja erilaiset kivut) ovat hyvin usein aineenvaihdunnallisia ja saattavat johtua esim. staattisesta työskentelyasennosta tai fyysisestä inaktiivisuudesta, jota esim. raskaus saattaa aiheuttaa. Aineenvaihduntaa voidaan vastaanotolla parantaa turvallisesti esim. pehmytkudoskäsittelyllä, mobilisaatiolla, manipulaatiolla, fysikaalisilla hoitomuodoilla tai aktiiviliikkeillä.

Raskaus aiheuttaa usein varsinkin alaselän kipuja, ja tähän on esitetty syyksi mm. raskauden edetessä kehon painopisteen muuttumista ja mahdollista lannerangan lordoosin eli ns. notkon lisääntymistä. Raskaus aiheuttaa myös hormonaalisia muutoksia jotka mm. vaikuttavat sidekudoksen joustavuuteen. Raskaana olevien naisten alaselän kiputilojen hoitoa myös manipulaation keinoin on tutkittu, ja manipulaatio on todettu vaikuttavaksi ja turvalliseksi hoitomuodoksi.

Itse kuitenkin hoitaisin raskaana olevan naisen selkä/niska tai hartiaseudun kipua esim. pehmytkudoskäsittelyllä, mobilisaatiolla ja liikehoidolla, eli en manipuloisi. Mobilisaatiolla saadaan samat tulokset nivelliikkuvuuden suhteen kuin manipulaatiolla, hieman hitaammin mutta myös "pehmeämmin", ja raskaana olevan naisen kohdalla katsoisin tämän paremmaksi ja mukavammaksi vaihtoehdoksi.

Naprapaatin hoito on siis turvallista myös raskaana olevalle naiselle.

Huom: Vastaus perustuu osittain yleistyksiin, kaikki raskaana olevat naiset eivät ole inaktiivisia ja muitakin syitä niska/hartiaseudun kiputiloihin luonnollisesti on olemassa.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Liukastumiset lumisilla ja jäisillä teillä ovat jälleen ajankohtainen aihe, erityisesti varttuneemmalle väestölle. Liukastumisten ehkäisyssä saatetaan ensisijaisesti ajatella tasapainon tärkeyttä. Mut