Etsi
  • Lauri Koistinen

Voiko pienen lapsen äiti hyötyä naprapatiasta?pregnancy-images.jpg

Lähipiirissä on nyt useampia joko raskaana olevaa tai hiljattain synnyttänyttä naista, joten aiheeseen liittyviä kysymyksiä on tullut useampia.

Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin, raskaus aiheuttaa kehossa mm. hormonaalisia muutoksia, painopisteen muutosta ja mahdollista lannelordoosin lisääntymistä. Keho adaptoituu näihin muutoksiin raskauden kuluessa eikä palaudu entiselleen hetkessä synnytyksen jälkeen. Synnytyksen jälkeen lisänä on vielä yleensä lapsen nostelua ja kannattelua staattisissa asennoissa, mahdollisesti huonosti nukuttuja öitä ja usein edelleen fyysistä inaktiivisuutta. Ei siis ole harvinaista, että selkäkivun, niska/hartiaseudun kivun, TOS-oireiden, lantion alueen kivun tai esim. päänsärkyjen esiintyvyys saattaa kokonaisuudessaan olla suurempi synnytyksen jälkeen kuin sitä ennen. Hormonaalisista tekijöistä johtuvat muutokset yleensä palautuvat ajan kuluessa, mutta esim. SPD (symphysis pubis dysfunction) tai SI-nivelen dysfunktio saattaa jättää kiputiloja.

Naprapaatti pystyy synnytyksen jälkeen auttamaan toimintakyvyn palauttamisessa mm. auttamalla parantamaan ja ylläpitämään lihasvoimaa esim. keskivartalon, lantion ja ylävartalon alueelle, tai auttamalla rentouttamaan esim. jännittynyttä hartiaseutua passiivikäsittelyllä tai ohjaamalla tiettyjä lihasryhmiä rentouttavia harjoituksia esim. resiprokaalisen inhibition avulla. Kivun tai oireiden paikallistuessa tietylle alueelle naprapaatti voi tutkia, hoitaa ja ohjeistaa oireesta riippuen joko itse tai ohjata tarvittaessa esim. kuvantamistutkimuksiin.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Liukastumiset lumisilla ja jäisillä teillä ovat jälleen ajankohtainen aihe, erityisesti varttuneemmalle väestölle. Liukastumisten ehkäisyssä saatetaan ensisijaisesti ajatella tasapainon tärkeyttä. Mut