Etsi
  • Lauri Koistinen

3 syytä miksi niska ja hartiat oireilee ja mitä oireille voi tehdä

Niska-hartiaseudun oireet ovat hyvin yleisiä ja pitkäikäisiä. Monella oireet saattavat olla lähes jatkuvia, monella taas oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat, mutta eivät välttämättä kuitenkaan missään vaiheessa helpota täysin. Niska-hartiaseutu on ihmiskehossa alue, johon kohdistuu paljon erityisesti staattista rasitusta. Alueen oireilusta ei varmaankaan koskaan päästä täysin eroon, mutta olisi hyvä, jos käytettävissä olisi kuitenkin keinoja oireiden lievittämiseen sekä tietoa oireiden syistä. Moni kokee että niska-hartiaseutu on ”jumissa”, mutta mitä tämä jumi tarkoittaa? Onko venyttely tehokasta oireiden hoitoa? 1. Staattisen lihastyön vaikutus lihaskudoksen verenkiertoon. Kuten alla  olevasta kuvasta huomataan, staattisessa työssä lihaksen verentarve ja veren virtaus on vahvasti epäsuhteessa.  Veren virtaus heikkenee lihaksen ollessa pitkään jännittyneenä ja lihaksen sisäisen paineen näin ollen kasvaessa. Tämä johtaa aineenvaihdunnan ja kudosten hapensaannin heikkenemiseen ja kuona-aineiden kertymiseen lihakseen.


2. Lihasvoima. Mitä pienempi lihaksen maksimivoima on, sitä kuormittavampaa myös staattinen työ on lihakselle. Pitkäkestoisessa staattisessa työssä (koko 8 h työvuoro) voimantuoton ylärajaksi on määritetty 2 % maksimivoimantuotosta. Pitkään jatkuessaan siis jo äärimmäisen pieni voimantuotto riittää aiheuttamaan oireita lihaskudokseen. Mitä suurempi lihaksen maksimivoima on, sitä korkeampi luku painona tämä 2 % myös konkreettisesti on. Harjoitettu lihas ei myöskään väsy yhtä nopeasti. Lihasvoiman merkitys koskee erityisesti naisia, sillä naisilla koko kehon voimatasot ovat luonnostaan n. 2/3 miesten vastaavista, mutta yläraajojen osalta vain puolet! Sama työsuorite on siis naisen keholle kuormittavampi kuin miehelle.

3. Myofaskiaalinen kipuoireyhtymä ja siihen liittyvät triggerpisteet. Myofaskiaalinen tarkoittaa lihaskalvoja ja triggerpisteillä kuvataan paikallista jännitys- ja tulehdustilaa lihasjuosteessa. Triggerpisteet johtuvat nykytutkimuksen mukaan hermolihasliitoksen sähkökemiallisen toiminnan häiriintymisestä. Käytännössä lihakseen siis saattaa muodostua kipupisteitä, joissa koskettaessa tuntuu selvästi jännittynyttä lihasjuostetta, joka voi painettaessa heijastaa kipua johonkin muuhun kehonosaan. Paikallisesti oire on usein jomottava ja turta tunne, heijaste taas saattaa olla enemmän pistävä tai puuduttava. Staattinen rasitus on yleinen syy triggerpisteiden taustalla, ja niska-hartiaseutu on altis näiden esiintymiselle. Alla muutamia yleisiä triggerpistekohtia (X) ja niiden heijastealueita.

Mitä siis tehdä oireille?

  • Tehokkain verenkierron kiihdyttäjä on liikunta. Mikä tahansa itselle mieluisa liikuntamuoto on paras vaihtoehto, sillä sitä mistä pitää, tulee myös tehtyä.

  • Hyviä vaihtoehtoja ovat esim. uinti, sauvakävely ja hiihto, sillä näissä myös niska-hartiaseutu saa liikettä.

  • Niska-hartiaseudun voimatasojen ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi suositellaan myös vastusharjoittelua, joka voi tarkoittaa esim. kahvakuula-, kuntosali- tai kehonpainoharjoittelua. Helppo väline vastusharjoitteluun on myös vastuskuminauha, joka on helppo ottaa vaikka töihinkin mukaan.


  • Kylmä/kuuma-altistus tai esim. piikkimatto kiihdyttävät pintaverenkiertoa ja saattavat helpottaa lihaskireyden tunnetta.

  • Triggerpisteitä voi käsitellä itse painamalla heijasteen aikaansaavaan kohtaan ja pitämällä paineen esim. 30 s. Heijasteen tulisi lähteä lievenemään ja lihaskudoksen paineen alla tulisi rentoutua. Jos heijaste selkeästi voimistuu pitäessäsi painetta tai muuttuu esim. polttavan tuntuiseksi niin älä pidä painetta tässä kohdassa, olet saattanut osua hermokudokseen ja se ei pidä jatkuvasta paineesta.

  • Staattinen venyttely ei yleensä auta niska-hartiaseudun oireisiin, sillä se ei merkittävästi rentouta esim. hermoston ylläpitämää lihasjännitystä tai edistä lihaksen verenkiertoa ja hapensaantia.

  • Jännitys-rentoutustekniikka on yleensä staattista venytystä tehokkaampi. Siinä venytettävä lihas aktivoidaan kevyesti, pidetään jännitys n. 5-10 sekuntia, jonka jälkeen lihasta jälleen venytetään esim. 20-30 sekuntia. Tämä sykli toistetaan muutamia kertoja.

  • Hieronta, faskiakäsittely, vibraatio tai neuloitus sekä hermoston kautta rentoutumista lihaksistoon aikaansaavat mobilisointi tai manipulaatio ovat tehokkaita käsittelymuotoja. Naprapaatti Lauri Koistinen

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Liukastumiset lumisilla ja jäisillä teillä ovat jälleen ajankohtainen aihe, erityisesti varttuneemmalle väestölle. Liukastumisten ehkäisyssä saatetaan ensisijaisesti ajatella tasapainon tärkeyttä. Mut