Etsi
  • Lauri Koistinen

Kasvuikäisen alaselkäkipu

Nuorilla lapsilla selkäkivut ovat harvinaisia, mutta alkavat yleistyä n. 13-14 ikävuodesta eteenpäin. Altistavana tekijänä voi olla liikkumattomuus, mutta usein alaselkäkipua esiintyy erityisesti urheilevalla nuorella, jonka lajiin liittyy toistuvia selän ojennus- ja kiertoliikkeitä (esim. paini, voimistelu, taitoluistelu, jääkiekko, jalkapallo).

Kuitenkin myös selän koukistusasennossa tapahtuvien voimakkaiden kuormitusten (esim.alppihiihto, mäkihyppy) on todettu lisäävän alaselkäoireita, erityisesti lannerangan yläosassa. 

Nuoren selkäkipu kannattaa ottaa tosissaan, erityisesti jos oireet näyttävät muuttuvan ajoittaisista, rasituksen jälkeisistä kivuista voimakkaammiksi, mahdollisesti laajemmiksi ja myös levossa tuntuviksi. Tällöin kyseessä saattaa olla lannerangan nikamakaaren rasitusmuutos (rasitusosteopatia), joka voi edetä nikamakaaren murtumaksi ja nikamasiirtymäksi. Nikamakaaren murtuma on pojilla n. 2 kertaa yleisempi kuin tytöillä. 

Murtuma selkärangassa tottakai saattaa kuulostaa dramaattiselta, mutta nikamakaaren murtumaa esiintyy myös täysin oireettomilla ihmisillä, joten löydös ei automaattisesti tarkoita oireita. 

Jos urheileva nuori kokee alaselkäkipuja, on syy kuitenkin aiheellista selvittää ajoissa, jotta muutokset rangan rakenteissa voidaan ehkäistä. Oirekuva ja kliiniset testit kertovat usein jo paljon, ja magneettikuvauksella voidaan varmistaa nikamakaaren ärtyminen jo ennen murtumaan viittaavia tekijöitä. 

Taudinkuva vaatii yleensä useamman kuukauden kevennyksen selkää kuormittavista tekijöistä, asteittaisen paluun lajiharjoituksiin sekä kehon lihastasapainon, liikkuvuuden ja toiminnallisuuden tarkastuksen. 

Naprapaatti auttaa myös nuorten selkäkivuissa.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Liukastumiset lumisilla ja jäisillä teillä ovat jälleen ajankohtainen aihe, erityisesti varttuneemmalle väestölle. Liukastumisten ehkäisyssä saatetaan ensisijaisesti ajatella tasapainon tärkeyttä. Mut