Etsi
  • Lauri Koistinen

Mitä terveysalan ammattilainen tekee kun oma selkä on kipeä?

Kaikille meille tulee selkäkipuja ja niska-hartiaseudun kipuja elämämme aikana. Mutta keinot ja tietämys mitä tehdä näiden kohdatessa vaihtelee suuresti.


Olen opiskeluaikana ajanut pakettiautoa ja nostellut painavia laatikoita ja kokenut selkäkipua, sekä aiemmassa ammatissani istunut myös tietokoneen ääressä kaikki päivät ja kokenut jatkuvaa niska-hartiaseudun oireilua ja päänsärkyä. Nykyään vastaanottotyössäkin työasennot ovat usein kuormittavia ja staattisia. Erona on kuitenkin se, että nykyään osaan itse hoitaa myös oman kehoni oireita ja kipuja.


Aiemmin selän tai niska-hartiaseudun oireillessa kävin lääkärissä, sain lihasrelaksantteja, työskentelyrutiinit jatkuivat samanlaisena, oireet palasivat ja mikään ei oikeastaan muuttunut.


Nykyään onneksi oma tietämys on eri tasolla. Oman selän tai niska-hartiaseudun oireillessa alan ensisijaisesti kuormittamaan kehoa sopivasti saadakseni verenkiertoa ja aineenvaihduntaa kiihdytettyä, sekä tekemään kohdistettuja liikkuvuusharjoitteita. Aerobinen liikunta on tottakai aina hyvästä, mutta varsinkin selän ja niska-hartiaseudun oireillessa on alueen lihaksistoa hyvä aktivoida kevyelläkin vastusharjoittelulla.


Lähes aina nämä omat, usein hyvinkin lyhytkestoiset ja yksinkertaiset keinot riittävät. Joskus käyn toisella manuaaliterapeutilla, sillä on tottakai myös tilanteita joissa pelkästään oma tekeminen ei ole tehokkainta. Selän tai niska-hartiaseudun oireiden takia en ole syönyt kipulääkkeitä tai relaksantteja ainakaan 10 vuoteen. Keho pysyy parhaiten kunnossa, kun liikkuu ja käyttää sitä monipuolisesti.


Painotan myös asiakkailleni liikkeen tärkeyttä, ja opetan heille keinoja joilla he pystyvät itse helpottamaan kipuiluja tai muita oireita.


naprapaatti Lauri Koistinen

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Liukastumiset lumisilla ja jäisillä teillä ovat jälleen ajankohtainen aihe, erityisesti varttuneemmalle väestölle. Liukastumisten ehkäisyssä saatetaan ensisijaisesti ajatella tasapainon tärkeyttä. Mut