Etsi
  • Lauri Koistinen

Selän jumppaaminen heti aamusta - hyödyt ja haitat

Moni kokee selän jäykkyyttä ja mahdollisesti myös kipuilua aamuisin. Tällöin luonnollinen toimintamalli saattaa olla, että selkää tekee mieli jumpata tai venytellä heti herättyä.


Jos koet selkäoireita aamuisin ja jumppaaminen aamulla helpottaa niitä, jatka samalla tavalla.

Jos kuitenkin selkäoireet jatkuvat pitkin päivää vaikka jumppaat tai venyttelet aamulla, saattaa ainakin osittain syynä olla seuraava:


Yön aikana selkärangan välilevyjen nestepitoisuus nousee. Kehon ollessa makuuasennossa välilevyille ei kohdistu samanlaista painetta kuin pystyasennossa, ja välilevyt pääsevät keräämään nestettä, hieman kuin pesusieni. Tämä on siis täysin normaali ja hyvä asia.


Jos välilevyssä, hermojuuriaukossa tai rangan muissa rakenteissa on kuitenkin ärsytystä, saattaa tämä nestepitoisuuden kasvu ja välilevyn normaali tilavuuden laajeneminen kuitenkin aamuisin hieman altistaa oireilulle, varsinkin jos välilevyjen ollessa vielä "turpeana" alkaa selkää jumppaamaan tai venyttelemään ja taivuttelemaan voimakkaasti.


Jos aikataulusi siis sallii, kokeile mieluummin suorittaa aamutoimet normaalisti ja vasta n. tunnin päästä herätyksestä tee selän treenit ja venyttelyt. Tällöin aineenvaihdunta on lähtenyt tehokkaammin käyntiin ja myös välilevyn nestepitoisuus on hieman laskenut, ja selkä ei ole niin altis oireilulle.


naprapaatti Lauri Koistinen

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Liukastumiset lumisilla ja jäisillä teillä ovat jälleen ajankohtainen aihe, erityisesti varttuneemmalle väestölle. Liukastumisten ehkäisyssä saatetaan ensisijaisesti ajatella tasapainon tärkeyttä. Mut